Berekening van interest voor betalingsachterstand geschiedt volgens de volgende formule: het bedrag van de schuld wordt gedeeld door een gemiddelde waarde om de dagen in een jaar aan te duiden (360), vermenigvuldigd met het aantal dagen uitstel van betaling en vermenigvuldigd met de overeenkomstige rentevoet.

Berekening van een schuldgraad

 

Meestal is het wanneer u een banklening wilt opnemen, dat uw adviseur eerst uw schuldratio berekent om uit te vinden of u de maandelijkse betaling van uw lening kunt ondersteunen.

Als de maandelijkse betaling bijvoorbeeld 820 € is (kapitaal + extra rente) en uw huishouden heeft een netto maandelijks inkomen van 3600 €, dan is uw schuldgraad :

Schuldratio = Uitgaven / Nettowinst x 100 = 820/3600 x 100 = 22,78% (tot 0,01)
 


Het is gebruikelijk dat de schuldenlast niet meer bedraagt dan 30 tot 33% van het netto inkomen. Met een maandelijkse betaling van 820 € voor een netto maandelijks inkomen van 3600 €, wordt uw schuld 22,77 €, minder dan 30%.

Als uw schuldgraad hoger is dan 30%, kan de stembankier aanbieden om de debetrentevoet iets te verhogen om de terugbetalingsperiode te verlengen, maar dit heeft tot gevolg dat de maandelijkse betalingen worden verlaagd, en dus uw maandelijkse schuldratio.

Info : normaal gesproken moet uw bankier rekening houden met alle lopende leningen in zijn berekening, die hij vervolgens zal optellen bij de maandelijkse termijn die hij u zal voorstellen.

Raad : Pas op, het heeft geen zin om de duur van de lening in te korten en grote maandelijkse betalingen te betalen, u zult merken dat u maximaal uw schuld hebt. Is het het echt waard? Het moet mogelijk zijn om ruimte te laten voor een onverwachte kostenpost, want als je auto je het volgende jaar laat gaan, kost het je minder om je spaargeld (geaccumuleerd dankzij je lagere maandelijkse leningbetaling) te nemen dan om je te abonneren op een autolening of een consumentenlening, waarvan de tarieven exorbitant zijn, uiteindelijk loopt u het risico uw stad te betalen voor een sedan!

Natuurlijk is elke financiële situatie anders, het is gepast om deze principes aan zijn persoonlijke geval aan te passen.

Bereken uw schuldgraad :

Bedrag van de maandelijkse betaling :
Netto huishoudinkomen :
Schuldratio (in%) :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *