Tabel van de verhouding van melkzuurgraad in °Turner en pH. Tabel van conversie van zuurgraad in graden Turner naar pH.
De zuurgraad van melk en zuivelproducten (behalve boter) wordt traditioneel uitgedrukt in graden Turner. Turner-graad is het aantal milliliters 0,1 n. natriumhydroxide oplossing(of kaliumhydroxide) vereist om 100 ml of 100 g van het product te neutraliseren. Ware (actieve) zuurgraad van melk, pH 6,5-6,8, totale (getitreerde) zuurgraad 15,99-20,99 ° T. Als de waterstofindicator van melk onder pH 6,5 is gedaald, kan dit erop wijzen dat het dier is geïnfecteerd. Als hij viel tot pH 4,4 – het dier is ernstig ziek.
Getitreerd zuurgraad, in °Т |
pH-limieten |
16 | 6.75-6.72 |
17 | 6.71-6.67 |
19 | 6.60-6.55 |
20 | 6.54-6.49 |
21 | 6.48-6.44 |
22 | 6.43-6.39 |
23 | 6.38-6.34 |
24 | 6.33-6.29 |
25 | 6.28-6.24 |
26 | 6.23-6.19 |
27 | 6.18-6.14 |