De geschiedenis van de ontwikkeling van een dergelijk rekenmechanisme als rekenmachine begint in de zeventiende eeuw en de eerste prototypen van dit apparaat bestonden in de zesde eeuw voor Christus. Het woord “calculator” komt van het Latijnse “calculo”, wat “ik denk”, “ik tel” betekent.

Maar een meer gedetailleerde studie van de etymologie van dit concept laat zien dat we in eerste instantie moeten spreken van het woord ‘calculus’, wat zich vertaalt als ‘kiezelsteen’. Per slot van rekening waren het oorspronkelijk steentjes die als een kenmerk voor het account werden gebruikt.

Dit verhaal dateert uit 1623, toen de eerste rekenmachine werd gebouwd.

Toen kwam Blas Pascal in 1643 op de proppen met een rekenmachine. Naast optellen en aftrekken, kan het ook worden gedeeld en vermenigvuldigd. Gottfried Wilhelm Leibniz bouwde vervolgens in 1673 een rekenmachine, die ook wortel kon schieten.

Toen werden verschillende calculators uitgevonden, maar ze waren allemaal niet succesvol. Ze waren erg duur. Dit veranderde in 1887, toen een rekenmachine met de naam “Comptometer” werd uitgevonden. In deze versie waren er niet veel functies, maar het was niet duur en daarom een groot succes. De uitvinder van deze calculator was Dorr Eugene Felt.

Het is moeilijk om een beginpunt te nemen in de chronologie van het uiterlijk van de rekenmachine. Waarom? Simpelweg omdat mannen hebben gerekend sinds de oorsprong van de mensheid en ze hulpmiddelen hebben gecreƫerd om deze berekeningen te beheren. Oorspronkelijk telden we natuurlijk met zijn vingers.

De voorouders van de rekenmachine :

In het begin waren er de berekeningstabellen die in Mesopotamiƫ werden gebruikt. Dan de telramen, de stokken van Neper en de regel om te berekenen.

De eerste machine om te berekenen :

We zijn de eerste rekenmachine verschuldigd aan de Franse wetenschapper Blaise Pascal. Hij bedenkt in 1642 (hij is slechts 19 jaar oud!) Een mechanische rekenmachine. Het heet Pascaline.

Elektronische rekenmachines :

Het was in 1972 dat de eerste elektronische rekenmachine werd geboren. Het is gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Texas Instruments. Kort daarna, in 1976, was het de beurt aan het andere Amerikaanse bedrijf Hewlett-Packard om de eerste programmeerbare elektronische rekenmachine te commercialiseren.

De geboorte van supercomputers :

Vanaf de jaren vijftig begint de race voor supercomputers die vandaag doorgaat. Wat zijn deze supercomputers? Gewoon ultra krachtige computers die worden gebruikt om extrinsieke berekeningen uit te voeren. Het is aan hen dat we technologie gedeeltelijk moeten bevorderen, zoals het sturen van mannen op de maan.

Rekenmachines overal vandaag :

Tegenwoordig maken rekenmachines deel uit van ons dagelijks leven. We vinden ze op onze mobiele telefoons, op onze tablets of op onze computers. Er zijn veel applicaties om te downloaden. Of gewoon op deze website of u kunt een gratis Online Rekenmachine gebruiken. Elektronische rekenmachines zijn altijd krachtiger. Software zoals Excel geeft u de mogelijkheid om meerdere berekeningen uit te voeren. De mensheid is nog niet klaar met tellen.

Om verder te gaan :

Was dit nuttig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *