De Celsius-schaal, oorspronkelijk bepaald door het vriespunt van water (later het smeltpunt van ijs), is nu officieel afgeleid van de Kelvin-schaal.

Kelvin is een eenheid voor temperatuurmeting. Het symbool is de K. Het is de eenheid van thermodynamische temperatuur. De uitvinder is Lord Kelvin (William Thomson).

Conversieformule om van graden Celsius naar Kelvin te gaan :

TK = TC + 273,15

met : TK = temperatuur in kelvin (K)
en TC = temperatuur in graden Celsius (°C)

De temperatuur in Kelvin is gelijk aan de temperatuur in graden Celsius waaraan 273,15 is toegevoegd.

Temperatuur (in graden Celsius) :  
Temperatuur (in Kelvin) :

Voorbeeld van conversiegraden Celsius / Kelvin :

Neem als voorbeeld een temperatuur van 30 ° C. De equivalente temperatuur in Kelvin is gelijk aan :

TK = 30°C + 273,15 = 303,15 K

Conversieformule van Kelvin naar Celsius :

TC = TK – 273,15

Simpelweg, om de conversie tussen Kelvin en graden Celsius te maken, trekt u 273.15 af van de temperatuur in Kelvin.

Opmerking :

Je zult merken dat we spreken van graden Celsius (en zelfs graden Fahrenheit), maar we hebben het niet over graden Kelvin. We zeggen gewoon “Kelvin”. Dit zijn we te danken aan de GFCM (Algemene conferentie van maten en gewichten) van 1967.

Absoluut nul

0 K = – 273,15°C = absoluut nul

Absolute nul is geassocieerd met Kelvin. Absolute nul is de laagste temperatuur die kan bestaan. Deze minimumtemperatuur is theoretisch. Het kan alleen asymptotisch worden bereikt (dat wil zeggen, we naderen het zonder het ooit te bereiken).

Gebruik van Fahrenheit-graad:

De graad Fahrenheit wordt voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten.

Op sommige thermometers vindt u de twee meeteenheden. Van gebruik, aan de linkerkant, de temperatuur in graden Celsius gematerialiseerd door een C. En, aan de rechterkant, de temperatuur in graden Fahrenheit gemarkeerd door een F.

Nul op de schaal van Celsius is nu gedefinieerd als het equivalent van 273,15 K, het temperatuurverschil van 1 graad Celsius en 1 graad Kelvin is identiek, dus de graadwaarde op deze schaal is equivalent. Daarom wordt 100 ° C, eerder bepaald met behulp van het kookpunt van water, nu gedefinieerd als 373,15 K

De schaal is gebaseerd op de definities van de Celsius-schaal en het experimentele bewijs dat de temperatuur van het absolute nulpunt -273,15 ºC is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *