Zelfbouw is natuurlijk moeilijk te vergelijken met professionele activiteiten. Maar dit moment neemt de installatieverplichtingen van de thuismeester niet weg. Daarom wordt elke bouwer geadviseerd om te weten hoe het rioolwater wordt berekend.

De aanleg van rioolcommunicatie in woongebouwen hangt samen met de behoefte aan berekening. Het belangrijkste doel van rioolberekeningen is om te voldoen aan de toegestane hellingsnormen voor pijpleidingen en om te voldoen aan de bedrijfsomgeving. Het negeren van de berekeningen verandert in serieuze problemen.

Als tijdens de riolering in huis of bij industriële installaties de normen voor leidingshellingen niet worden nageleefd, wordt het principe van zelfreiniging van rioolnetwerken geschonden. Dit leidt tot periodieke congestie, vaak ongeplande opschoning van communicatie.

Deze pagina biedt een gratis rekenmachine voor het berekenen van de minimale zwaartekrachtafvoer in overeenstemming met bouwvoorschriften.


Diameter van de riolering, mm =
Rioolhelling, in duizendsten =
Rioolhelling, in mm per meter =

Berekening van de afvalwaterheffing

Formule voor het berekenen van de afvalwaterhelling: helling = 1 / D.

Opmerking op hellingen voor rioolnetwerken buiten:
De kleinste hellingen van de riolering voor buizen met diameters: 150 mm – 0,008; 200 mm – 0,007.

Afhankelijk van de lokale omstandigheden is het, met passende motivering, toegestaan ​​om afvalwaterhellingen te accepteren voor buizen met een diameter van 200 mm voor individuele secties van het netwerk: 200 mm – 0,005; 150 mm – 0,007.

De helling van de verbinding vanaf de regenwaterinlaten moet 0,02 zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *