Hoe het brandstofverbruik per 100 km berekenen? In feite is alles eenvoudig. Geen ingewikkelde formules nodig. U hebt alleen een rekenmachine nodig. De bottom line is om de afgelegde afstand op benzine te controleren van tanken tot tanken.

Dus gaan we als volgt te werk: We tanken niet totdat de sensor van het “tankstation” op het dashboard oplicht. Dit betekent meestal dat er nog steeds ongeveer 10 liter gas in de tank zit. Nu gaan we naar het dichtstbijzijnde benzinestation en tanken we een volle tank brandstof bij. Zorg ervoor dat u dergelijke benzine vult, die wordt voorgeschreven door de autofabrikant. De specificaties zijn aangegeven. We krijgen een cheque bij het benzinestation en kijken hoeveel brandstof we hebben getankt. Noteer deze waarde of sla de cheque gewoon op. Stel nu de kilometerteller opnieuw in. We doen hun zaken. We moeten brandstof verbruiken totdat het tanklampje weer gaat branden.

Nu we al het gas hebben uitgegeven, kunnen we het werkelijke brandstofverbruik van de auto berekenen. We hebben alle benodigde parameters. De formule voor het brandstofverbruik is als volgt: Verbruik = X * 100 / Y. In deze formule: X is het volume gevuld met brandstof. Dit staat op de cheque aangegeven. Y is de afstand die je voor je op het dashboard ziet (als je dit onthoud, stellen we de kilometerteller opnieuw in bij het tanken). Voor de eenvoud geven we een eenvoudig voorbeeld. Na het ontsteken van de gloeilamp van het benzinestation vulden we bijvoorbeeld 40 liter brandstof. We hebben de kilometerteller laten vallen, we hebben voor zaken gereisd en zagen het benzinestation opnieuw branden. Nu kijken we naar het aanrecht en zien we dat we bijvoorbeeld 500 kilometer hebben gereden. Dit betekent dat 500 liter benzine naar 500 kilometer gaat. Als 500 gedeeld door 40, dan krijgen we het verbruik van benzine voor 1 kilometer. In dit geval is het 0,08 liter per kilometer. Maar we moeten weten hoe het brandstofverbruik per 100 km te berekenen, wat betekent dat de resulterende waarde moet worden vermenigvuldigd met 100. Als gevolg daarvan zal 8 liter worden vrijgegeven – dit is hoeveel in dit voorbeeld de auto benzine zal verbruiken

De brandstofprijzen zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen en ons transportbudget is steeds belangrijker geworden in onze uitgaven. Sommigen van ons blijven echter bijtanken zonder naar de rekening te kijken, want het is waar dat hoe dan ook, als u naar het werk wilt, de overgang naar de pomp onvermijdelijk is.

Maar zou het niet nuttig zijn om nog steeds het brandstofverbruik van ons voertuig te kennen? Al was het maar om uit te zoeken of we een voertuig hebben gekozen dat is aangepast aan onze reizen?

De autofabrikanten, wanneer zij ons de voordelen van het lage brandstofverbruik van dit of dat model aanbieden, zijn gebaseerd op deze eenvoudige berekening :

Verbruik (per 100 km) =

Aantal liters volle brandstof (in L) :
Aantal km gereisd sinds laatste full-time (in km) :
Verbruik per 100 km (en L/100 km) :

Voorbeeld van het berekenen van het brandstofverbruik per 100 km :

Sinds mijn laatste tanken heb ik 679 km afgelegd. Ik heb net getankt en daarvoor moest ik 31 liter brandstof zetten. Wat is mijn verbruik per 100 km sinds mijn laatste vulling?

Verbruik per 100 km = (31L x 100 km) / 679 km

                                            = 4,57 L (tot 0,01)

In principe presenteren de autofabrikanten u 3 cijfers :

 • 1. Stedelijke consumptie (in de stad)
 • 2. Extra-stedelijke consumptie (op de snelweg)
 • 3. Gemengde consumptie, wat een gemiddelde is van de eerste twee drankjes

De verbruikswaarden, stedelijk, gemengd en buitenstedelijk, gegeven voor uw voertuig komen overeen met gestandaardiseerde theoretische gebruikscycli volgens dewelke het verbruik moet worden geregistreerd.
Deze standaardisatie van metingen maakt het mogelijk om vergelijkingen te maken tussen de verschillende voertuigen.

Voordat u een voertuig koopt, moet u controleren of uw dagelijkse woon-werkverkeer duidelijk in een van deze drie categorieën valt. Hij kan u helpen bij het kiezen van een voertuig dat is aangepast aan uw brandstofverbruik.

Bijvoorbeeld: een persoon die zijn auto gebruikt om naar zijn werk te gaan, en 70 km per dag reist, inclusief 65 km op de snelweg, zal moeten kijken naar het verbruik buiten de stad in de kenmerken van een bepaald voertuig.

Nog een voorbeeld: een koerier die post bezorgt aan de stad en vaak moet stoppen, moet zich bewust zijn van het verbruik van het voertuig in stedelijke gebieden.

Comments

 1. Bert

  Nu nog eentje met Elektriciteit; x kwh /100km
  per kwh thuis
  per kwh via laadpaal
  Aantal keren laden thuis
  aantal keren laden laadpaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *